Makaron w sosie słodko kwaśnym

Ocena:

4.51 (207)

  • 60 min.
  • dla 2 osób

Eksperymentuje z chińszczyzną :) Sos własnej roboty jest znacznie smaczniejszy niz w słoikach :)

makaron_w_sosie_slodko_kwasnym

Składniki:

  • 250 g makaronu - gniazda wstążki
  • 1 duża cebula
  • 1 dużamarchew
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung (Tao Tao)
  • 3 łyżki orzeców nerkowca
  • 2 łyżki oleju
  • SOS SŁODKO KWAŚNY:
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki (kopiasta)
  • 4 łyzki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomigorowego (dobrej jakości)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli

Makaron w sosie słodko kwaśnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  • W tym czasie cebulę kroimy w półplasterki, marchew w słupki (najpierw krążki potem w słupki), paprykę w drobną kosteczkę, pierś z kurczaka w paski.
  • Przygotowujemy sos: do rondelka dodajemy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobniutko czonek, imbir, sól, mieszmy, zagotowujemy, natepnie zalewamy sos mąką wymieszanaz wodą, gotujemy aż sos zgęstnieje.
  • Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy cebulę , smażymy 3 minuty, dorzucamy pojedynczo paski kurczaka, tak żeby sienie zawinęły, smażymy na mocnym ogniu ok 5minut, następnie dodajemy marchew, paprykę smażymy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy orzechy i kiełki, podsmażamy jeszcze chwilkę, na koniec zalewamy sosem słodko kwaśnym.
  • Ugotowany makaron odcedzamy mieszamy z sosem, podajemy w miseczkach.
  • Polecam, jest przepyszne! Smacznego!!!!!!!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne