Makaron w sosie słodko kwaśnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie cebulę kroimy w półplasterki, marchew w słupki (najpierw krążki potem w słupki), paprykę w drobną kosteczkę, pierś z kurczaka w paski.
Przygotowujemy sos: do rondelka dodajemy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobniutko czonek, imbir, sól, mieszmy, zagotowujemy, natepnie zalewamy sos mąką wymieszanaz wodą, gotujemy aż sos zgęstnieje.
Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy cebulę , smażymy 3 minuty, dorzucamy pojedynczo paski kurczaka, tak żeby sienie zawinęły, smażymy na mocnym ogniu ok 5minut, następnie dodajemy marchew, paprykę smażymy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy orzechy i kiełki, podsmażamy jeszcze chwilkę, na koniec zalewamy sosem słodko kwaśnym.
Ugotowany makaron odcedzamy mieszamy z sosem, podajemy w miseczkach.
Komentarze