klasyczne_golabki

Klasyczne gołąbki :)

Ocena:

4.42 (182)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
Pyszne aromatyczne gołąbeczki :))))

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 300g ryż biały (trzy torebki ryżu po 100g)
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 margaryna do smażenia
  • 1 spora garść posiekanej natki pietruszki
  • sól,pieprz ( według uznania)

Klasyczne gołąbki :) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Moje wykonanie
  • Z kapuchy obrywam zniszczone liście i wykrawam głąb.
  • Do wielkiego gara wlewam wode z dodatkiem soli.Gdy woda sie juz gotuje
  • wkładam całą kapustę.Po jakims czasie jak kapusta zaczyna mieknąć za pomocą widelca zciągam listki i odkładam do wystygnięcia.Jak już sa zimne obcinam z liści grubsze nerwy.
  • Gotuję ryż na półmiękko ( ryż na półmiękko z tego wzgledu,że póżniej podczas duszenia on nam ładnie dojdzie) , rozpuszczam margarynę na patelni dodaje pokrojoną drobno cebulkę i czosnek,smaże na złoty kolorek. Ugotowany przestudzony ryż przekładam do michy,dorzucam mięso mielone ,przesmażoną cebulkę z czosnkiem ,garść posiekanej pietruchy i mieszam łyżką drewnianą. Doprawiam konkretnie pieprzem i solą. Na każdy liść kapuchy wykładam porcję farszu i zawijam.
  • Następnie garnek od wewnątrz smaruje margaryna ,wlewam 0,5l wody ,wkładam pozostałe liście na spód.
  • Na liściach układam gołąbki jeden przy drugim .Na góre znowu daje liście kapusty,przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu do miękkości.
  • SMACZNEGO :)
  • Podawać z ulubionym sosem :-)
  • Ja podałam z pomidorowym :-)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne