Formę keksową długości 30 cm dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
Rodzynki przelewamy wrzątkiem i osączamy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Stale ucierając, dodajemy po kolei jajka, a na koniec maderę.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz rodzynkami. Wiśnie i pistacje grubo kroimy (odkładamy 2 łyżki pistacji). Dodajemy razem ze szczyptą soli, cynamonem i kardamonem do mąki.
Wszystkie składniki łączymy z masą maślaną i napełniamy formę. Pieczemy ok. 1 godz. i 20–40 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kuwerturę roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią ciasto i posypujemy pozostałymi orzechami pistacjowymi.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze