Kebab

Pyszny kebab - tureckie danie

Dodany przez:

Kebab

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • pita
  • mięso
  • kapusta czerwona'
  • kapusta pekińska
  • kapusta biała
  • ogórek
  • pomidor
  • sos czosnkowy
  • sos chili
  • sól
  • pieprz
  • papryka

Przygotowanie

  1. Włóż pite do pieca i podgrzewaj ją, aż będzie ciepła. Po upływie kilku minut ostrożnie wyjmij ją z pieca.
  2. 2
  3. Ciepłą pite przetnij za pomocą ostrego noża, tworząc w niej kieszeń.
  4. 3
  5. Do tak przygotowanej pity włóż mięso. W restauracjach dodaje się specjalnie przygotowane mięso do kebabu – baraninę na dużym rożnie, które ścina się warstwami na szufelkę za pomocą ostrego noża. Przygotowując kebab w domu, możesz użyć mięsa mielonego, podsmażonego na patelni z dodatkiem cebuli i czosnku, smażonego boczku czy szynki jak również podsmażonych kawałków kurczaka.
  6. 4
  7. Teraz czas na dodatki. Według uznania może to być kapusta biała, kapusta czerwona, pomidor, kukurydza oraz cebula i świeży ogórek. Kapustę potnij w cienkie paski, ogórek i pomidor w plasterki.
  8. 5
  9. Na koniec dodaj sos. Najlepszy do kebabu jest sos czosnkowy i odrobina sosu chili – jeśli lubisz ostre dania.
  10. 6
  11. Całość dopraw do smaku używając soli, pieprzu i papryki. Smacznego.
obiad przekąska kolacja danie kebab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze