Kebab

Trochę pracochłonne, ale warte zachodu

dania mięsnekebabPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 184 głosów)

Składniki:

  • 4 płaskie bułki do kebaba(wcześniej upieczone np; z mojego przepisu)
  • surówka z kapusty kiszonej
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • ok. 0,70 dkg mięsa (u mnie wieprzowe-gulaszowe)
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • oliwa
  • 1sos:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • tabasco
  • 2 sos:
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso kroimy na wąskie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą .Rumienimy delikatnie, dodać przyprawę i chwilkę podsmażamy-gasimy ogień.Składniki na 2 sos zmiksować, składniki na 1 sos wymieszać łyżką .Pomidory i ogórek myjemy i kroimy w kostkę.Chlebki podgrzewamy na grillu lub na patelni z obu stron ,rozcinamy, wkładamy do małych(głębokich) salaterek , wypełniamy surówką , pomidorem z ogórkiem, pokruszoną sałatą lodową ,mięsem i sosami na przemian.Kolejność według swego upodobania .Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy