Kartoflanka

Kartoflanka - prosta zupa, która niezmiennie zachwyca smakiem. Przygotowana na bulionie mięsnym kartoflanka będzie wyrazista, sycąca i pyszna. Według uznania kartoflanka może być podana z kiełbasą.

Zupykartoflankadania mięsne

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
230.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 155 głosów)

Kroki wykonania:

  • lisc-laurowy-iStock1.Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Bulion wlać do garnka, dodać warzywa, listki laurowe i ziele angielskie.
  • cebula-iStock (1)2.Gotować, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Cebulę obrać, posiekać.Zrumienić na smalcu, dodać mąkę, podsmażyć jeszcze chwilę razem. Wlać zasmażkę do zupy, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą.Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju, włożyć do kartoflanki. Podgrzać razem przez chwilę.

Kalorie: 230.00

Porady

Zupa kartoflanka świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonych kawałków kiełbasy oraz z posypana świeżym koperkiem. Zamiast bulionu cielęcego sprawdzi się np.: wywar z żeberek. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy