Karp smażony z sosem cytrynowo - koperkowym

Najprostszy sposób na karpia. Prosty przepis i smaczny. Polecam -- jest to przepis dla leniwych.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 148 głosów)

Składniki:

  • Karp
  • marchew, seler korzeń i nać, cebula, por
  • delikat do ryb ( przyprawa )
  • olej
  • Sos:
  • łyżka masła
  • pół łyżki mąki
  • sok z cytryny
  • bulion
  • koper

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Karpia skrobiemy z łuskek, myjemi i dzielimy na porcje. Obsypujemy przyprawą i warzywami pokrojonymi w słupki. Zostawiamy na ok 2 dni ( w tym czasie karp przejdzie i będzie dużo smaczniejszy) Obtaczamy karpia w mące i smażymy, podajemy z sosem.Na patelnie kładziemy łyżkę masła, dodajemy pół łyzki mąki, lekko podsmażamy i zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i koper.Smacznego. Zapraszam do obejrzenia moich pozostałych przepisów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy