TORT KARMELOWO-ŚMIETANOWY

Ocena:

4.53 (142)

  • 3 godz. 0 min.
W sam raz dla wielbicieli bitej śmietany i karmelu.

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY:
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych lub orzechów i migdałów (mogą być też włoskie)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • 0,5 l śmietany tortowej 36% (może być nawet 0,75 l)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • można dodać śmietanfix
  • 1 puszka masy krówkowej (toffi) lub puszka mleka skondensowanego gotowanego ok.3
  • godzin
  • prażone płatki migdałowe

Tort karmelowo-śmietanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ubić na sztywno pianę z białek i cukru,dodać po jednym żółtku dalej ubijając,dosypać mąkę wymieszaną z pokrojonymi (można też z mielonymi)orzechami oraz proszkiem i lekko wymieszać.Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22-24 cm. Piec w temperaturze 175-180 stopni C ok.35-40 minut.Po ostygnięciu przekroić na pół.Ubić śmietanę z cukrem pudrem i ewentualnie śmietanfixem.Spód nasączyć ponczem (ja robię to dość słodką kawą rozpuszczalną,można też nasączyć alkoholem,albo kawę zastąpić mocniejszą herbatą) ,posmarować masą krówkową ,na to warstwą bitej śmietany.Przykryć drugą połową biszkoptu,również nasączyć,znów posmarować masą krówkową.Całość posmarować bitą śmietaną na wierzchu i po bokach,obsypać prażonymi migdałami i udekorować masą karmelową według uznania i okazji.Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne