Piersi kurczaka à la cacciatore

Ocena:

4.2 (226)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Wariacja na temat słynnego włoskiego dania z kurczaka - pyszne i aromatyczne, a przy tym bardzo proste. Jeśli spodziewasz się gości, podaj to danie - każdy to lubi!

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 3 plasterki prosciutto
  • cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki szałwii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 piersi kurczaka bez skóry
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • puszka (40 dag) pomidorów bez skóry
  • w naturalnym sosie
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 25 dag pieczarek
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • mała garść posiekanych liści natki pietruszki

Piersi kurczaka à la cacciatore - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oliwę rozgrzewamy w dużej
  • nieprzywierającej patelni.
  • Prosciutto pozbawione tłuszczu i pokrojone smażymy przez ok. 2 min
  • aż stanie się chrupiące.
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny i osuszamy z tłuszczu. Odstawiamy.
  • Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy
  • wrzucamy na patelnię
  • dodajemy szałwię i rozmaryn
  • smażymy przez 3–4 min.
  • Na tym kładziemy piersi kurczaka.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 5 min na średnim ogniu
  • obracając raz
  • aż mięso zacznie się rumienić z obu stron
  • a cebula skarmelizuje się na dnie patelni.
  • Wyjmujemy kurczaka i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Zwiększamy ogień
  • do wytworzonego sosu wlewamy wino i przez 2 min odparowujemy.
  • Zmniejszamy ogień
  • wrzucamy prosciutto i mieszamy z pomidorami (starając się rozgnieść je łyżką)
  • przecierem pomidorowym i pieczarkami.
  • Wlewamy 4 łyżki wody do pustej puszki po pomidorach
  • wypłukujemy cały smak i wlewamy do garnka.
  • Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 15–20 min
  • aż sos zgęstnieje i lekko się zredukuje
  • przyprawiamy do smaku.
  • Następnie wkładamy do garnka podsmażone piersi kurczaka i gotujemy bez przykrycia ok. 15 min. Pod koniec dodajemy oliwki.
  • Podajemy posypane natką pietruszki.

Porady

Kurczak cacciatore (czyli po myśliwsku) to jeden z najpopularniejszych przepisów domowej kuchni włoskiej i oczywiście ma mnóstwo wersji, ale zawsze znajdziemy w nim pomidory, grzyby, oliwki, wino i zioła.  Danie zazwyczaj przyrządza się z różnych kawałków kurczaka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby korzystać tylko z piersi lub udek lub po prostu podzielić całego kurczaka.

Nadziewana pierś z kurczaka - pomysł na obiad

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

W „spolszczonej” wersji kurczaka a la cacciatore prosciutto można zastąpić wędzonym boczkiem, pieczarki – kurkami, a sos zabielić niewielką ilością kremówki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne