Kaczka z jabłkami i żurawinami

Kaczka z jabłkami - dodajemy żurawinę i mamy pyszne, świąteczne danie. Przygotowanie: 1 godz. Pieczenie: 1 godz. 40 min Porcja: 540 kcal

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
540.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 171 głosów)

Składniki:

  • kaczka (ok. 2 i 1/2 kg)
  • 2 jabłka
  • ew. ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • 5 dag tartej bułki
  • jajko
  • 15 dag żurawin
  • łyżka posiekanej natki limbir
  • goździki
  • biały pieprz
  • sól
  • pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kaczka z jabłkami
  • w niektórych domach nie ma Świąt bez kaczki z jabłkami. Kaczka z jabłkami i żurawiną to idealne danie np na Wielkanoc.
  • Sprawioną kaczkę umyć
  • osuszyć
  • natrzeć wewnątrz solą
  • pieprzem
  • majerankiem i ew. rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  • Farsz: żurawiny opłukać. Cebulę obrać
  • posiekać
  • przesmażyć na maśle. Dodać tartą bułkę
  • 10 dag żurawin
  • natkę
  • przyprawić imbirem
  • goździkami i białym pieprzem
  • wymieszać
  • ostudzić. Jajko roztrzepać
  • wlać do masy
  • wymieszać.
  • Farszem nadziać kaczkę
  • otwór spiąć wykałaczką. Skórę ponakłuwać widelcem
  • natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie
  • podlać wodą
  • piec 1 godzinę 40 min w 180 C. Podlewać wytwarzającym się sosem.
  • Jabłka obrać
  • pokroić na ćwiartki
  • na środku ułożyć po 1/2 łyżeczki żurawin. Jabłka włożyć do brytfanny na 15 minut przed końcem pieczenia.
  • Kaczka z jabłkami gotowa.
  • Smacznego!

Kalorie: 540.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy