Makaron penne z brokułami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać imbir (starty na tarce jarzynowej), pół łyżeczki chili, 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej, imbir, oraz Warzywko (na oko). Odstawić do lodówki na ok 30min.
2. W tym czasie ugotować:
- makaron -wg przepisu podanego na opakowaniu. Ważne! Makaron powinien być AL. DENTE (zazwyczaj jest to gotowanie nie dłużej niż 9min.)
-brokuły- podobnie jak makaron, nie powinny być zbyt miękkie. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy same różyczki, gotujemy ok. 5-10min.
3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, mieszamy razem w miseczce, odstawiamy.
4. Wyjmujemy mięso z lodówki, podsmażamy je (na oleju) na zwykłej patelni.
5. Na patelnię typu WOK wlewamy ok. łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Wrzucamy makaron, mieszamy ze sobą wszystkie składniki na małym ogniu. Gdy makaron już będzie ciepły, dodajemy brokuły i całość zalewamy śmietaną i ponownie mieszamy*(uwaga! DELIKATNIE, by makaron i brokuły się nie rozwaliły). Po chwili śmietana zgęstnieje- wtedy, ewentualnie, można przyprawić do smaku papryka słodką lub solą. Smacznego!!!
Komentarze