Makaron penne z brokułami w sosie śmietanowym

Ocena:

4.44 (214)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób

Pyszne i syte danie dla całej rodziny.

makaron_penne_z_brokulami_w_sosie_smietanowym

Składniki:

  • Dwie piersi z kurczaka
  • Imbir świeży(ok.1 łyżka, starty na tarce)
  • Chili- pieprz Cayenne
  • Papryka słodka
  • Warzywko
  • Olej do smażenia
  • 500 g makaronu penne
  • 1 duży Brokuł świeży, lub 1 opakowanie mrożonego
  • Sól
  • 2 ząbki czosnku
  • Jedna duża cebula
  • 500ml śmietany UHT do zup i sosów 18% lub 30%

Makaron penne z brokułami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać imbir (starty na tarce jarzynowej), pół łyżeczki chili, 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej, imbir, oraz Warzywko (na oko). Odstawić do lodówki na ok 30min.
  • 2. W tym czasie ugotować:
  • - makaron -wg przepisu podanego na opakowaniu. Ważne! Makaron powinien być AL. DENTE (zazwyczaj jest to gotowanie nie dłużej niż 9min.)
  • -brokuły- podobnie jak makaron, nie powinny być zbyt miękkie. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy same różyczki, gotujemy ok. 5-10min.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, mieszamy razem w miseczce, odstawiamy.
  • 4. Wyjmujemy mięso z lodówki, podsmażamy je (na oleju) na zwykłej patelni.
  • 5. Na patelnię typu WOK wlewamy ok. łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Wrzucamy makaron, mieszamy ze sobą wszystkie składniki na małym ogniu. Gdy makaron już będzie ciepły, dodajemy brokuły i całość zalewamy śmietaną i ponownie mieszamy*(uwaga! DELIKATNIE, by makaron i brokuły się nie rozwaliły). Po chwili śmietana zgęstnieje- wtedy, ewentualnie, można przyprawić do smaku papryka słodką lub solą. Smacznego!!!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne