Jajecznica z porem

Smakuje podobnie jak jajecznica z cebulką lecz tej smak jest bardziej wyrazisty. Polecam :-)

jajecznica

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 192 głosów)

Składniki:

  • 4 jajka kurze
  • por (jasna część długość 20 cm)
  • 2 łyżki masło
  • sól (wg uznania)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pora myjemy pod bieżącą wodą-osuszamy i kroimy w krążki.
  • Jajka rozmącamy w kubku z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora.
  • Smażymy go mieszając do tej pory aż nam lekko zwiędnie(patrz zdjęcie nr.3).Następnie wlewamy jajka i mieszamy ciągle do ścięcia się jaj....

Notka redakcyjna

Jajecznica z pomidorami również jest bardzo smaczna - lekko kwaskowa, ma świeży smak i nabiera pomarańczowego koloru. Pomidory najlepiej pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i wrzucić do masy jajecznej. Wolisz zielone? Wypróbuj jajecznicę ze szpinakiem - umyte liście wymieszaj z jajkami i smaż jak zwykle - szybko zmiękną.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy