Indyk z winogronami

Niespotykane połączenie mięsa z owocami. Indyk z winogronami to najlepszy wybór na niedzielny obiad. Umili ten rodzinny czas i zaskoczy niejednego domownika. Smacznego!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • filet z piersi indyka (800 g)
  • po 200 g jasnych I ciemnych winogron
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 50 ml gęstej śmietany
  • cebula
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso podziel na 4 porcje. Oprósz solą i pieprzem. Na każdej porcji połóż gałązkę rozmarynu. Cebule obierz i pokrój w plasterki. Masło rozgrzej. Smaż na nim mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmij z patelni I zawiń w folię aluminiową. Odstaw.
  2. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj umyte I osączone winogrona. Chwilę smaż. Wlej bulion I śmietanę. Do sosu włóż mięso I duś razem 6-8 minut.

Wskazówki

Do indyka można dodać świeże figi. Każdą trzeba przekroić na cztery części.

owoce indyk indyk z owocami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy