Indyk w ziołowej panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Plastry mięsa lekko spłaszczyć dłonią lub rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Tartą bułkę wymieszać ze startym parmezanem lub żółtym serem i ziołami. Jajka roztrzepać. Mąkę i tartą bułkę wysypać na osobne talerzyki. Mięso obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce, panierkę docisnąć.
Olej i masło rozgrzać na patelni, włożyć plastry mięsa, usmażyć je z obu stron na złoty kolor.
Pomidory umyć, pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać z łupiny, pokroić w małą kostkę, razem z pomidorami włożyć do salaterki, polać octem winnym i oliwą, wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Sznycle osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, podawać z sałatką pomidorową i pieczywem.
Komentarze