Indyk faszerowany orzechami

Przepis na indyka faszerowanego orzechami, rodzynkami podawany z gruszkami i żurawiną do mięsa

dania mięsne

Czas przygotowania:
360 min.
Kalorie:
400 kcal
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)

Składniki:

  • tuszka indyka (4–5 kg)
  • sok z cytryny ● marchew
  • seler
  • cebula
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • po 10 dag orzechów nerkowca i rodzynek
  • łyżka oleju
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku
  • sól
  • pieprz
  • puszka gruszek
  • słoik żurawiny do mies

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■ Indyka natrzeć z wierzchu i w środku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przykryć folią aluminiową i odstawić na noc.
  • ■ Marchew, seler i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Połowę masła rozgrzać na patelni, włożyć warzywa i poddusić na półtwardo. Wbić jajka, wsypać tartą bułkę, sól i pieprz, wymieszać. Rodzynki namoczyć, osączyć. Do miski z warzywami dodać orzechy, rodzynki, oregano, tymianek i bazylię. Wlać olej i wymieszać.
  • ■ Indyka napełnić farszem, dodać resztę masła. Otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Piec 3–3 i 1/2 godziny w temperaturze 220°C. Podawać z połówkami gruszek napełnionymi żurawiną.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy