Hummus - arabska pasta z ciecierzycy

W klasycznym przepisie nie można iść na skróty i przygotowanie pasty z ciecierzycy zaczyna się już na dzień przed miksowaniem składników. Suchą ciecierzycę zalewamy wodą, w proporcji 2:1 objętości składników, dosypujemy sodę oczyszczoną i odstawiamy na całą noc (ok. 12 godzin). Następnie przepłukujemy ciecierzycę, zalewamy wodą z dodatkiem sody i gotujemy ok. 45 minut do miękkości. Ziarna ciecierzycy powinny dać się łatwo rozgnieść między palcami. Odcedzoną ciecierzycę miksujemy w blenderze (najlepiej z ostrzem typu S) z dodatkiem tahini, soku z cytryny, soli i czosnku. Bardzo gęsta pasta z ciecierzycy wymaga rozrzedzenia i na tym etapie używamy bardo zimnej, lodowate wręcz wody, którą stopniowo dolewamy do masy i ponownie blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jak podawać domowy hummus? Najlepiej na płaskim talerzu, bez sztućców, ale z kromkami dobrego pieczywa lub chlebków naan. Pasta z ciecierzycy może być udekorowana posiekaną natką pietruszki i skropiona oliwą z oliwek.

Zobacz też: dania z ciecierzycy