4.43 (153)
Herbata zimowa ma działanie rozgrzewające i wzmacnia odporność organizmu dzięki dodatkom pełnym witamin. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza korzeniowi imbiru, cytrusom, jabłkom i żurawinie. Nie może zabraknąć w niej cynamonu i goździków. Stanie się prawdziwym remedium na chłodne dni, kiedy dosłodzimy ją miodem i sokiem z malin. Sprawdźcie, jak zrobić herbatę zimową z imbirem. Udekorujcie ją gałązką rozmarynu.
herbata 500 ml
pomarańcze 1 szt.
cytryna 1 szt.
jabłka 1 szt.
miód 50 g
sok malinowy 20 ml
korzeń imbiru 10 g
żurawina 40 g
goździki 1 łyżeczka
cynamon 2 szt.
rozmaryn 2 gałązki
Przygotowanie: dokładnie myjemy cytrusy, jabłko i żurawinę. Umieszczamy pomarańczę i cytrynę na sitku i przelewamy je wrzątkiem. Ich skórka może mieć na sobie środki konserwujące i woskujące, dlatego należy ją dokładnie oczyścić. Herbata zimowa z pomarańczą to klasyk na rozgrzanie, ale można też wykorzystać inne cytrusy, na przykład mandarynki lub pigwę, a nawet egzotyczne kumkwaty.
Make eat easy
Imbir: dokładnie szorujemy i sparzamy. Chropowatą skórkę możemy też po prostu obrać, ale w ten sposób pozbędziemy się części błonnika i witamin, które oferuje ten korzeń. Kroimy go w grube plastry. Alternatywą dla imbiru jest mniej popularny w polskich marketach galangal. Jest nieco bardziej gorzki i ma charakterystyczny pieprzowo-cytrynowy aromat.
Make eat easy
Owoce: kroimy pomarańczę i cytrynę w niezbyt cienkie plastry. Jabłko dzielimy na ćwiartki (nie obieramy) i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy podobnie jak cytrusy. Wbijamy goździki w plastry pomarańczy.
Make eat easy
Herbata: zaparzamy ją (najlepiej w specjalnym imbryku, który ma w środku sitko na fusy), zalewając liście wodą o temperaturze około 95–96°C (świeżo zagotowaną, ale nie wrzącą). Parzymy je nie dłużej niż 3 minuty (w przypadku czarnej herbaty, ale można też wykorzystać inne rodzaje). Przelewamy napar do wysokich szklanek lub kubków.
Make eat easy
Dodatki: zimowa herbata rozgrzewająca jest prawie gotowa. Mieszamy ją z sokiem z malin i miodem. Możemy też posłodzić gorący napój brązowym cukrem lub syropem z agawy. Jeśli chcemy zmniejszyć jego kaloryczność, wykorzystajmy słodzik, na przykład ksylitol. Dorzucamy do herbaty przygotowane owoce oraz imbir, a także korę cynamonu (po jednym kawałku na szklankę). Delikatnie mieszamy, żeby składniki uwolniły aromat.
Make eat easy
Podanie: ozdabiamy gotowy napój pachnącą gałązką rozmarynu. Herbata z imbirem dobrze komponuje się także ze świeżą miętą. Możemy ozdobić krawędzie szklanki gwiazdą anyżu lub niewielkimi owocami (na przykład miechunką lub karambolą).
Make eat easy
Porady