Gulasz z cebulą i pieczarkami

Gulasz z wieprzowej szynki z dodatkiem cebuli i pieczarek.

dania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 1 bardzo duża cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. W brytfance rozgrzać kilka łyżek oleju, zrumienić na nim kawałki mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę i pieczarki dodać do mięsa. Smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Do mięsa z grzybami i cebulą dodać przyprawę do gulaszu, paprykę sól i pieprz. Wymieszać, chwilę podsmażać, cały czas mieszając. Wlać 3 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Mąkę dokładnie wymieszać z 1 szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos. Doprowadzić do wrzenia. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy