Roladki z indyka w sosie z pieczarkami i cebulą

Doskonałe roladki indycze na obiad.

Dodany przez:

Roladki z indyka w sosie z pieczarkami i cebulą

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
9 porcji
Ocena:

(średnia 3.15 z 27 głosów)

Składniki

  • 80 dag piersi z indyka
  • 2 duże cukrowe cebule
  • 8 pieczarek
  • 6 plasterków żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 2-3 szklanki wody do sosu

Przygotowanie

  1. Piersi z indyka pokroić na średnie kotlety, lekko rozbić i posypać przyprawą do gyrosa. Polać trzema łyżkami oliwy z oliwek, przemieszać, przykryć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Każdy kawałek mięsa rozłożyć, dodać po kilka plasterków pieczarek, kawałku cebuli i żółtego sera, zwinąć roladki. Spiąć ewentualnie po środku wykałaczką.Na patelni rozgrzać czubatą łyżkę masła roślinnego i obsmażyć roladki na złoty kolor.
  3. Przełożyć roladki do szerokiego rondla lub gęsiarki, na maśle po obsmażaniu roladek, dodać pokrojoną resztę cebuli i pieczarek i zeszklić na patelni.Wlać 2-3 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i wlać do roladek. Postawić na malutkim ogniu, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie(w moim przypadku 35 min)
  4. Gotowe roladki wyjąć na talerz, mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody , wlać do sosu , chwilkę pogotować , aż się zagęści. Włożyć do sosu roladki i jeszcze chwilkę gotować, około 1,5 min.
  5. Smacznego.
mięso obiad sos roladki drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze