Roladki z indyka w sosie z pieczarkami i cebulą

Doskonałe roladki indycze na obiad.

dania mięsneroladkiSosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 179 głosów)

Składniki:

  • 80 dag piersi z indyka
  • 2 duże cukrowe cebule
  • 8 pieczarek
  • 6 plasterków żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 2-3 szklanki wody do sosu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi z indyka pokroić na średnie kotlety, lekko rozbić i posypać przyprawą do gyrosa. Polać trzema łyżkami oliwy z oliwek, przemieszać, przykryć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Każdy kawałek mięsa rozłożyć, dodać po kilka plasterków pieczarek, kawałku cebuli i żółtego sera, zwinąć roladki. Spiąć ewentualnie po środku wykałaczką.Na patelni rozgrzać czubatą łyżkę masła roślinnego i obsmażyć roladki na złoty kolor.
  • Przełożyć roladki do szerokiego rondla lub gęsiarki, na maśle po obsmażaniu roladek, dodać pokrojoną resztę cebuli i pieczarek i zeszklić na patelni.Wlać 2-3 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i wlać do roladek. Postawić na malutkim ogniu, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie(w moim przypadku 35 min)
  • Gotowe roladki wyjąć na talerz, mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody , wlać do sosu , chwilkę pogotować , aż się zagęści. Włożyć do sosu roladki i jeszcze chwilkę gotować, około 1,5 min.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy