Gulasz francuski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę usmażyć na lekko złoty kolor na patelni.
Wyjąć skwarki na talerz, na tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę , pod koniec dodać pokrojony drobno czosnek i razem smażyć 1 min ( uważać żeby nie spalić , bo będzie gorzki).
Wszystko przełożyć do rondla, na tą samą patelnię wlać oliwę z oliwek, dokładnie rozgrzać i obrumienić pokrojoną na kawałki wołowinę na złoty kolor.
Przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w grubsze talarki marchewkę, przyprawy wino i bulion.
Wszystko zagotować, zmiejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem bardzo wolno aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną lub pszenną z wodą, wlać do gulaszu i chwilkę jeszcze gotować aż się zagęści.
Gulasz jerst bardzo smaczny, ciekawy smak daje mu boczek.
Podawać z bagietką, lub inną ulubioną bułką.
Smacznego,
Przepis podejrzałam w Kuchni tv z programu dania kuchni francuskiej.
Komentarze