Wyjątkowe danie na święta Bożego Narodzenia. Podane na ciepło cudownie pachnie. Przysmak rodzinny...
Składniki:
20 dag suszonych grzybów
3 łyżki mąki
sól
mleko (ewentualnie woda)
tłuszcz do smażenia
Grzybki w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Suszone grzyby namocz w wodzie minimum na 2-3 godziny. Nastepnie obgotuj je w osolonej wodzie do miękkości ( ok. 20 min.). Grzyby odcedzić. Na wywarze możnaugotowac zupę. Jajka opłukać. Mąkę połączyć z żółtkami a z białek ubić pianę i wymieszać z żółtkami. Doprawić solą. Dodać trochę mleka (wody) by ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Widelcem grzyby zamaczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron na gorącym tłuszczu. Podawać gorące.