Grzybki w cieście

Ocena:

4.43 (181)

  • 45 min.
Wyjątkowe danie na święta Bożego Narodzenia. Podane na ciepło cudownie pachnie. Przysmak rodzinny...

Składniki:

  • 20 dag suszonych grzybów
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • mleko (ewentualnie woda)
  • tłuszcz do smażenia

Grzybki w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Suszone grzyby namocz w wodzie minimum na 2-3 godziny. Nastepnie obgotuj je w osolonej wodzie do miękkości ( ok. 20 min.). Grzyby odcedzić. Na wywarze możnaugotowac zupę. Jajka opłukać. Mąkę połączyć z żółtkami a z białek ubić pianę i wymieszać z żółtkami. Doprawić solą. Dodać trochę mleka (wody) by ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Widelcem grzyby zamaczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron na gorącym tłuszczu. Podawać gorące.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne