Grzybki ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Śmietanę, mąkę i masło przesiekac razem i szybko zagnieśc ciasto. Wstawic do lodówki na godzinę zawinięte w folię lub worek.
Ciasto rozwałkowac. SZklanką i karbowaną foremką do babeczek wycinac pary krążków. Z pozostałego ciasta uformowac wałek i wykroic z niego ogonki grzybków. W krążkach wycinanych foremką wyciac dziurki o przekroju ogonków, ułożyc na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec na złoto w temperaturze 180 st.
Krążki wycinane szklanką delikatnie bez dociskania rozłożyc na wysmarowanej tłuszczem zewnętrznej części foremek do babeczek i razem z ogonkami również upiec na złoto.
Rozgrzac polewę czekoladową i malowac pędzelkiem zewnętrzną częśc ciasteczek pieczonych na foremkach, gdy zaschnie wnętrze napełniac gotowym kremem, przykrywac ciasteczkami z dziurką i wtykac ogonek.
Przepis dorwałam niedawno z jakiejs starej książki kulinarnej. Polecam, bo są bardzo efektowne. Smacznego !