Grzybki ciasteczka

ładnie się prezentują

DeseryciastkakremPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)

Składniki:

  • szklanka kwaśnej śmietany
  • pół kilo mąki
  • kostka masła
  • polewa czekoladowa
  • dowolny biały krem (np. karpatka)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śmietanę, mąkę i masło przesiekac razem i szybko zagnieśc ciasto. Wstawic do lodówki na godzinę zawinięte w folię lub worek.
  • Ciasto rozwałkowac. SZklanką i karbowaną foremką do babeczek wycinac pary krążków. Z pozostałego ciasta uformowac wałek i wykroic z niego ogonki grzybków. W krążkach wycinanych foremką wyciac dziurki o przekroju ogonków, ułożyc na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec na złoto w temperaturze 180 st.
  • Krążki wycinane szklanką delikatnie bez dociskania rozłożyc na wysmarowanej tłuszczem zewnętrznej części foremek do babeczek i razem z ogonkami również upiec na złoto.
  • Rozgrzac polewę czekoladową i malowac pędzelkiem zewnętrzną częśc ciasteczek pieczonych na foremkach, gdy zaschnie wnętrze napełniac gotowym kremem, przykrywac ciasteczkami z dziurką i wtykac ogonek.
  • Przepis dorwałam niedawno z jakiejs starej książki kulinarnej. Polecam, bo są bardzo efektowne. Smacznego !

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: