Granita kawowa

granita to popularny włoski deser, doskonały w letnie, gorące dni, ale nie tylko

dodany przez: Pyza pyza

desery

Czas przygotowania:
8godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 177 głosów)

Składniki:

  • 2 szkl. mocnego naparu dobrej kawy naturalnej (mocne espresso)
  • kilka łyżeczek cukru kryształu
  • 4 łyżki likieru kawowego albo cynamonowego
  • 100 ml śmietany kremówki 30-36%
  • do posypania: odrobina kawy rozpuszczalnej albo kakao
  • ew. kardamon i cynamon do naparu

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Granita kawowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kawa powinna być dobrej jakości i napar musi być mocny, najlepiej z ekspresu żeby nie było fusów. Ilość cukru w/g własnego smaku, ja dałam o 4 łyżeczki na szkl. naparu, można dać więcej lub mniej... Napar należy ostudzić i wlać do dość szerokiego i płaskiego naczynia ze szczelną pokrywką - im większa powierzchnia zamarzania tym szybciej uzyskamy pożądany efekt. Naczynie wstawiamy do zamrażalnika na min. 1 godz.. Po tym czasie wyjmujemy i rozdrabniamy zamarzniętą lekko powierzchnię - najlepiej robić to widelcem - pojemnik wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Operację zamrażania i rozdrabniania powtarzamy kilkukrotnie aż z całego płynu powstaną nam gruboziarniste kryształki - taki jakby zeskrobany szron. Trudno podać dokładny czas - to zależy od naczynia i możliwości zamrażalnika. Kiedy mamy już gotową granitę, ubijamy śmietankę na sztywno. Nakładamy porcje granity do przeźroczystych kieliszków, pucharków albo szklaneczek...polewamy każdą porcję 1 łyżką likieru, ozdabiamy kleksem bitej śmietany i oprószamy odrobiną kawy lub kakao. Podajemy natychmiast, zanim się roztopi. Kawę możemy zaparzyć z dodatkiem kardamonu lub cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy