kalamarnica_duszona_w_czerwonym_winie_i_pomidorach

Kałamarnica duszona w czerwonym winie i pomidorach

Ocena:

4.53 (176)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 2 osób
Duszona kałamarnica w czerwonym winie i pomidorach

Składniki:

  • Oprawione, pocięte, umyte kałamarnice 300g,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pudełko pulpy pomidorowej 500g,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 kawałek kory cynamonowej,
  • ¼ łyżeczki suszonego chili w płatkach,
  • pieprz czarny, sól do smaku,
  • 1 duży kieliszek wina czerwonego-około 200-250ml,
  • cukier biały 2 łyżki,
  • 1 korek od wina ( z prawdziwego portugalskiego korka).

Kałamarnica duszona w czerwonym winie i pomidorach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1) W garnku na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebulę.
  • 2) Dodajemy opłukane pod kranem z wodą i osuszone papierowym ręcznikiem kałamarnice.
  • 3) Wlewamy czerwone wino. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, korę cynamonu, chili, korek od wina.
  • 4) Następnie dodajemy pulpę pomidorową. Pieprzymy i solimy do smaku. Dodajemy ewentualnie cukier w przypadku kiedy pulpa pomidorowa jest za kwaśna.
  • 5) Całość dusimy na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
  • 6) Podajemy z ryżem i czerwonymi pomidorkami.
  • Dodanie korka do kalmarów, ośmiornic, kałamarnic jest pomysłem włoskim. Zawarte garbniki w korku zmiękczają twardawe gumiaste owoce morza.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne