Gołąbki

Pyszne gołąbki z ryżem, kaszą, pieczarkami i mięsem.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 duża włoska kapusta
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 5 cebul
  • 2 szklanki białego ryżu
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz, jarzynka
  • papryka słodka

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić, ugotować w osolonej wodzie i zemleć w maszynce. Cebulę podsmażyć, połowę odłożyć, a do reszty dodać pokrojone pieczarki - podsmażyć do odparowania wody, doprawić solą, pieprzem i papryką. Ryż ugotować w 4 szklankach wody z łyżeczką jarzynki i odrobiną oleju. Kaszę ugotować.
  2. Obrać liście z kapusty - można sparzyć całą kapustę lub obrane już liście, ja nie sparzałam w ogóle. Ugotowany ryż wymieszać z kaszą, cebulą, pieczarkami i mięsem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijać w liście i układać ściśle w żaroodpornym naczyniu. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody i zalać gołąbki. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 90 minut - do miękkości kapusty.
  3. Smacznego :)
obiad gołąbki kapusta włoska farsz do gołąbków
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze