Gołąbki drobiowe z ryżem i warzywami

Smaczne gołąbki z młodej kapusty.

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1 kapusta (najlepiej młoda)
  • 60 dkg mięsa mielonego drobiowego( najlepiej zmielić samemu)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • marchew
  • kilka pieczarek
  • (5-6 szt)
  • 1 saszetka ryżu 100 gram
  • sól+ pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy
  • typu jarzynka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek.
  • zielony posiekany koperek
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wody

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka z wodą, obgotować krótko, delikatnie zdjąć liście.
  • Mięso zmielić razem z cebulą, dodać ugotowany ryż, jajka,bułkę tartą, sól i pieprz.
  • Dokładnie wyrobić farsz.
  • Rozłożyć liście, nakładać farsz , po 2 kawałki cienko pokrojonej marchewki i po kilka kawałków pokrojonych pieczarek.
  • Zwijać gołąbki, wcześniej ściąć gruby nerw, małe liście ułożyć na dnie garnka, ułożyć ścisło gołąbki, dodać masło.
  • Zalać wodą , wody ma być tyle żeby gołąbki były przykryte, dodać przyprawy, gotować
  • do miękkości, na 10 min przed wyłączeniem, dodać koncentrat pomidorowy.
  • Gotowe gołąbki delikatnie wyjąć z garnka, mąkę rozrobić z wodą , tak żeby nie było grudek, wlać do sosu.
  • .
  • Gotować około 2 min, włożyć gołąbki i posypać posiekanym zielonym koperkiem.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy