Domowy aromatyczny gin

Ocena:

4.43 (175)

  • 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Domowy aromatyczny gin z jagód jałowca - nabiera mocy przez trzy tygodnie, ale naprawdę warto czekać.

Składniki:

  • jałowiec  20 szt.

  • wódka  0.5 l

  • cynamon  3 g

  • skórka z cytryny  15 g

  • goździki  5 szt.

  • miód  10 ml

Domowy aromatyczny gin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jagody jałowca lekko rozgniatamy w moździerzu, zalewamy wódką, dodajemy cynamon, skórkę z cytryny, goździki, miód i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce.

  • Krok 2:

    Po upływie 2–3 tygodni trunek przefiltrowujemy i przelewamy do butelki. Przechowujemy najlepiej jeszcze przez 2–3 miesiące, aby dojrzał.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016

Porady

Zmielone jagody jałowca: wchodzą w skład różnych mieszanek przypraw. Ich aromat zaleca się łączyć z pietruszką, tymiankiem, liśćmi laurowymi i czosnkiem. W Niemczech zmielone jagody używane były jako zamiennik pieprzu. Ze względu na wysoką zawartość cukrów i silny aromat owoce jałowca są wykorzystywane jako surowiec do fermentacji. Są głównym składnikiem (zamiast słodu jęczmiennego) piwa kozicowego warzonego na Mazowszu i Kujawach, fińskiego piwa sahti i francuskiego genevette. Z jagód jałowca robi się gin i jego odpowiedniki – jenever w Holandii, borowiczkę na Słowacji, no i polską jałowcówkę. Jałowcem aromatyzuje się także ocet ziołowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne