Fot: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.43 (175)
Domowy aromatyczny gin z jagód jałowca - nabiera mocy przez trzy tygodnie, ale naprawdę warto czekać.
jałowiec 20 szt.
wódka 0.5 l
cynamon 3 g
skórka z cytryny 15 g
goździki 5 szt.
miód 10 ml
Jagody jałowca lekko rozgniatamy w moździerzu, zalewamy wódką, dodajemy cynamon, skórkę z cytryny, goździki, miód i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce.
Po upływie 2–3 tygodni trunek przefiltrowujemy i przelewamy do butelki. Przechowujemy najlepiej jeszcze przez 2–3 miesiące, aby dojrzał.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016
Porady
Zmielone jagody jałowca: wchodzą w skład różnych mieszanek przypraw. Ich aromat zaleca się łączyć z pietruszką, tymiankiem, liśćmi laurowymi i czosnkiem. W Niemczech zmielone jagody używane były jako zamiennik pieprzu. Ze względu na wysoką zawartość cukrów i silny aromat owoce jałowca są wykorzystywane jako surowiec do fermentacji. Są głównym składnikiem (zamiast słodu jęczmiennego) piwa kozicowego warzonego na Mazowszu i Kujawach, fińskiego piwa sahti i francuskiego genevette. Z jagód jałowca robi się gin i jego odpowiedniki – jenever w Holandii, borowiczkę na Słowacji, no i polską jałowcówkę. Jałowcem aromatyzuje się także ocet ziołowy