Gibson drink

Gibson drink to jedna z wielu wersji znanego wszystkim koktajlu skomponowanego z ginu i wermutu. Od swojego bliskiego kuzyna martini różni się dodatkiem marynowanej cebulki zamiast klasycznej oliwki. W ten sposób, według legendy, pomysłowy barman „ulepszył” tradycyjny koktajl na życzenie gościa – znanego ilustratora Charlesa Dana Gibsona. Gibson martini przypadnie do gustu zwolennikom bardzo wytrawnych drinków. Sprawdź, jak je przygotować. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

drink

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Gibson drink - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Schłodzenie kieliszka: należy włożyć go na kilka minut do zamrażarki. 

  • 2.

    Przygotowanie: w szklanicy barmańskiej należy umieścić wszystkie składniki – gin, wytrawny wermut i lód –  a następnie wstrząsnąć. Gotowy koktajl przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka do martini. 

  • 3.

    Dekoracja: na wykałaczki nabijamy po dwie marynowane cebulki i wkładamy je do kieliszków z gotowym gibson drinkiem. 

Porady

  • Jeśli nie mamy możliwości schłodzenia kieliszka w zamrażarce, można wypełnić go lodem i odstawić na czas przygotowywania Gibson drinka. 
  • Zamiast shakera czy szklanicy barmańskiej można użyć zwykłego słoika. Można także wymieszać składniki w kieliszku, ale warto wtedy zadbać o odpowiednie schłodzenie martini i ginu.  
  • Idealna temperatura podania Gibson drinka to 10–15°C. 
  • Jeśli nie mamy miarki barmańskiej, w celu odmierzenia dokładnej ilości składników można użyć zwykłej miarki kuchennej. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy