Gibson drink to jedna z wielu wersji znanego wszystkim koktajlu skomponowanego z ginu i wermutu. Od swojego bliskiego kuzyna martini różni się dodatkiem marynowanej cebulki zamiast klasycznej oliwki. W ten sposób, według legendy, pomysłowy barman „ulepszył” tradycyjny koktajl na życzenie gościa – znanego ilustratora Charlesa Dana Gibsona. Gibson martini przypadnie do gustu zwolennikom bardzo wytrawnych drinków. Sprawdź, jak je przygotować.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Schłodzenie kieliszka: należy włożyć go na kilka minut do zamrażarki.
Przygotowanie: w szklanicy barmańskiej należy umieścić wszystkie składniki – gin, wytrawny wermut i lód – a następnie wstrząsnąć. Gotowy koktajl przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka do martini.
Dekoracja: na wykałaczki nabijamy po dwie marynowane cebulki i wkładamy je do kieliszków z gotowym gibson drinkiem.
Porady
- Jeśli nie mamy możliwości schłodzenia kieliszka w zamrażarce, można wypełnić go lodem i odstawić na czas przygotowywania Gibson drinka.
- Zamiast shakera czy szklanicy barmańskiej można użyć zwykłego słoika. Można także wymieszać składniki w kieliszku, ale warto wtedy zadbać o odpowiednie schłodzenie martini i ginu.
- Idealna temperatura podania Gibson drinka to 10–15°C.
- Jeśli nie mamy miarki barmańskiej, w celu odmierzenia dokładnej ilości składników można użyć zwykłej miarki kuchennej.
Komentarze