Faszerowane jajka

Przepis na jajka z farszem kalafiorowym, z awokado i kurczakowym z kolendrą

jajka faszerowane

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)

Składniki:

  • FARSZ KALAFIOROWY:
  • kalafior
  • sól
  • cukier
  • 100 ml tłustego mleka
  • po łyżce mascarpone i majonezu
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • mały brokuł
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 8 jajek na twardo (przekrojonych na pół, bez żółtek)
  • FARSZ Z AWOKADO:
  • dojrzałe awokado
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 limonki
  • tabasco do smaku
  • sól
  • mała czerwona cebula
  • kilka plastrów wędzonego na zimno łososia
  • kilka łyżeczek ikry jesiotra, dorsza, łososia
  • 8 ugotowanych jajek na twardo
  • FARSZ KURCZAKOWY Z KOLENDRĄ:
  • pojedyncza pierś kurczaka, ugotowana lub upieczona
  • łyżeczka uprażonego sezamu
  • łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego
  • limonka
  • sól
  • łyżka świeżej posiekanej kolendry
  • 8 ugotowanych jajek na twardo

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • FARSZ KALAFIOROWY: Odcinamy z kalafiora wyłącznie różyczki i gotujemy je na lekko chrupiąco w osolonej wodzie, z dodatkiem cukru i 100 ml mleka. Przestudzone wrzucamy do wąskiego naczynia i miksujemy z dodatkiem mascarpone, majonezu i migdałów na gęsty krem. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny, nakładamy do połówek białka. Sparzamy brokuła, dokładnie go suszymy i ścieramy różyczki na najdrobniejszych oczkach tuż nad farszem kalafiorowym. Wierzch obsypujemy porcją parmezanu.
  • >>> W farszu kalafiorowym doskonale sprawdzają się orzechy włoskie – proponuję zalać wyłuskane kawałki orzechów wrzątkiem, pozostawić do wystygnięcia i obrać ze skórki. Kalafior lubi też boczek, zatem przepuśćmy przez maszynkę kawałek wędzonego, podpieczmy na patelni, obsuszmy na papierowym ręczniku i chrupiącymi kawałkami obsypmy nafaszerowane jajka
  • FARSZ Z AWOKADO: Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, miąższ wyjmujemy łyżką do małego naczynia. Miksujemy blenderem z czosnkiem, dolewając olej, sok z limonki i tabasco. Doprawiamy do smaku solą. Cebulę kroimy na pół – jedną część siekamy w najdrobniejszą kostkę i łączymy z musem; drugą kroimy w cienkie płatki. Mus nakładamy do połówek jajek. Na wierzch kładziemy cienkie płatki łososia, cebuli i kilka ziarenek ikry. Żółtko przecieramy na górę przez drobne oczka na tarce.
  • >>> Zaskakujące odwrócenie roli to zapieczenie jajka w połówce dojrzałego awokado. Przekrawamy awokado, wyjmujemy pestkę i odrobinę miąższu, skrapiamy środek sokiem z cytryny, solimy i wykładamy cienkim plastrem wędzonego łososia. Delikatnie wpuszczamy surowe jajko, posypujemy grubą solą i pieprzem i zapiekamy ok. 12 min w temp. 200°C.
  • FARSZ KURCZAKOWY Z KOLENDRĄ: Pierś drobno kroimy. Mieszamy z sezamem, olejem, imbirem, majonezem, mlekiem kokosowym. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki i solą. Tuż przed nałożeniem do wydrążonych połówek białka mieszamy z posiekaną kolendrą.
  • >>> Kupując mleko kokosowe w puszce, nie wstrząsajmy nią przed użyciem – wówczas jest szansa, że uda się wykorzystać gęstą część oddzielonego mleka. Jeśli jest zbyt płynne, dodajmy do farszu łyżkę więcej majonezu. Z dodatków pasuje tutaj drobna kostka świeżego ogórka lub selera naciowego.

Porady

Proszę się nie obawiać, że żółtka z jajek się zmarnują. Ugotowane są znakomitym dodatkiem do masy na paschę i kruchych ciast na spody do mazurków: 4 przeciśnięte przez praskę do czosnku żółtka szybko zagniatamy z 20 dag masła, 2 szklankami krupczatki i 10 dag cukru pudru. Upieczony spód wystarczy posmarować konfiturą z gorzkich pomarańczy, zalać czekoladową polewą – i mazurek gotowy.

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy