Zielona fasolka szparagowa z boczkiem

Chrupiąca, jędrna i sezonowa zielona fasolka szparagowa będzie smakować jeszcze lepiej z dodatkiem boczku. A jak ugotować fasolkę szparagową? Z naszym trikiem wyjdzie przepyszna!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • sól
  • 50 dag zielonej fasolki
  • 25 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojonego w plasterki
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • mielony pieprz
  • cząstki cytryny, do podania

Przygotowanie

  1. Jak ugotować fasolkę szparagową? Sporą ilość osolonej wody doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy oczyszczoną fasolkę i gotujemy ok. 12 min. Odcedzamy, a następnie zanurzamy ją w misce z lodem, aby zatrzymać gotowanie. Osączamy ponownie i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
  2. Na dużej patelni na średnim ogniu smażymy boczek, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się chrupiący, (ok. 8 min). Osączamy go na ręczniku kuchennym.
  3. Do tłuszczu ze smażenia dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, aż będzie złoty, ok. 1 min. Dodajemy bułkę tartą, smażymy mieszając, aż się zrumieni, ok. 1 min.
  4. Wrzucamy do tego fasolki i mieszamy ok. 2 min, aż się całkowicie pokryją bułką. Posypujemy chrupiącym boczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z cząstkami cytryny.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Wskazówki

Zobacz też: Fasolka szparagowa z masłem i ziołami

boczek fasolka szparagowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze