Fasolka na zimę

fasolka na zimę......................

dodany przez: ewa zychewicz ewa_zychewicz

przetwory

Czas przygotowania:
48godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Składniki:

  • 5 kg fasolki szparagowej
  • woda
  • 2-3 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Fasolka na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z wszystkich strąków fasoli odciąć końcówki i umyć fasolkę. Wrzucić do odpowiedniego do ilości fasoli garnka, zalać zimną wodą tak aby była przykryta. Dodać sól i cukier, włączyć gaz i gotować fasolę 5 minut od zagotowania. Po tym czasie zlać wodę do innego naczynia i przestudzić fasolkę ( nie będziemy parzyć sobie rąk wkładając ją do słoików ). Przestudzoną fasolkę upychać do wcześniej przygotowanych słoików, zalać wodą z gotowania się fasoli, zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 minut, wyłączyć gaz i zostawić słoiki w garnku. Następnego dnia o tej samej porze wznowić pasteryzację i pasteryzować słoiki z fasolką jeszcze 5-10 minut.

Porady

Polecamy również: pomidory na zimę bez konserwantów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy

Główne składniki: