Dżem pikantna porzeczka

Papryczka chili do owocowych przetworów? Tak, jeśli połączymy ją z pyszna, sezonową porzeczką, imbirem i cukrem.

Dodany przez:

Owocowe

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru lub 2 opakowania cukru żelującego 2:1
  • 1–2 łyżki świeżo startego imbiru
  • łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 2 ziarenka czerwonego pieprzu
  • malutka czerwona papryczka chili, posiekana bez pestek

Przygotowanie

  1. Oderwane od gałązek porzeczki mieszamy w rondlu z cukrem, imbirem, skórką z limonki i zmiażdżonymi ziarenkami pieprzu. Często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy, aż zniknie piana. Gotujący się dżem mieszamy z posiekaną chili i gotujemy jeszcze 2 min.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

Zobacz też przepis na dżem wieloowocowy

przetwory Dżem porzeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy