Drożdżówka z Jabłkami i Kruszonką

Mam dużo różnych przepisów, a wśród nich jest właśnie ten na drożdżówkę z kruszonką.

ciasto drożdżoweDeserykruszonka

Czas przygotowania:
300 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 156 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 5 jaj
  • kostka drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • Na kruszonkę:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 średniej wielkości jabłek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy rozczyn . Rozkruszone drożdże wkładamy do dużej miski .Dodajemy olej , ciepłe mleko , wsypujemy cukier , szczyptę soli , wbijamy jaja . Nie mieszamy . Miskę ze składnikami przykrywamy ściereczką i zostawiamy na blacie kuchennym na około 3 godziny. Po trzech godzinach dodajemy mąkę , wyrabiamy ciasto , aż składniki się połączą ciasto jest dobre jak się klei ciasto wykładamy na wielką blachę z piekarnika wysmarowaną tłuszczem . Czekamy , aż wyrośnie.
  • Kruszonka: Wymieszać mąkę z cukrem , solą i cynamonem . Rozpuszczone masło dodawać po trochu ciagle mieszając . Całość pokruszyć na ciasto w blasze , rozcierając między palcami .
  • Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy około godziny .
  • Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy