Drożdżowe z twarogiem

Ocena:

4.45 (174)

  • 2 godz. 30 min.
Drożdżowa rolada z masą twarogową.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15g cukru waniliowego
  • 50g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 125g palmy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Masa:
  • 1/4 kostki palmy
  • 1 jajko
  • 500g mielonego twarogu
  • 15g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru

Drożdżowe z twarogiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej roztopioną, przestudzoną palmę, jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrobić dokładnie ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Masa: Twaróg wymieszać z roztopioną, przestudzoną palmą, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
  • Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto rozciągnąć w duży prostokąt, posmarować twarogową masą. Zwinąć w ścisłą roladę, ułożyć na wysmarowaną blachę, gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut (ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika). Ciepłe, upieczone ciasto polukrować.

Porady

Zobacz też: poradnik, jak zrobić ser w domu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne