Dietetyczne leniwe.

Wersja odchudzonych klusek leniwych dla osób na diecie m.in, wątrobowej.

PierogiKluskikluski leniwe

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 144 głosów)

Składniki:

  • 25 dag chudego sera twarogowego
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 malutka szczypta soli (do klusek)
  • 1 płaska łyżeczka soli do wody,w której będziemy gotować

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wstawiłam w garnku ok. 1,5 litra wody z płaską łyżeczką soli, żeby się zagotowała. W tym czasie robiłam kluski leniwe. Ser rozgniotłam palcami (mój był wilgotny,choć był to ser chudy), ale można zemleć lub przecisnąć przez praskę. Wbiłam jedno jajko i wsypałam kaszę mannę i malutką szczyptę soli. Wyrobiłam szybko ciasto. Lepiłam w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (wyszły 22 sztuki-ok.2 porcje) i dy woda się zagotowała pojedynczo wrzucałam je do wody nie przerywając wrzenia. Delikatnie zamieszałam drewnianą łyżką, by nie uszkodzić klusek. Gdy wypłynęły na powierzchnię wody gotowałam je ok. 4 minut, po czym wyjęłam łyżką cedzakową. Ja podałam z mało słodkim musem z papierówek własnego wyrobu. Jako że w necie brak przepisów na potrawy dopuszczalne przy diecie wątrobowej postanowiłam kilka wstawić, by inni mieli mniejsze problemy niż ja, gdy po operacji pęcherzyka żółciowego nie miałam pojęcia co mogłabym zjeść. Ale z powodzeniem można podać takie leniwe osobom dbającym o linię i dzieciom. Osoby zdrowe mogą użyć sera półtłustego lub tłustego.

Porady

Zobacz też: Aneta Łańcuchowska - gotująca dietetyk podpowiada sposób na odporność

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy