Jak układać żywność w lodówce? Warto odpowiedzieć sobie na to pytanie, zanim przystąpimy do rozpakowywania naszych zakupów.W różnych miejscach w lodówce panuje bowiem inna temperatura, dlatego tak ważne jest, aby każdy produkt przechowywać na odpowiedniej dla niego półce. Nieprawidłowo przechowywana żywność szybciej traci swoje walory smakowe i jakościowe, a także może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
 
Górna półka- dżemy, konfitury i produkty mleczne

Najwyższa półka w lodówce zarezerwowana jest dla produktów takich jak mleko, kefir i jogurty, a także wszelkiego rodzaju powidła. Na górze lodówki temperatura jest wyższa niż na dolnych półkach, a to sprzyja rozwojowi bakterii kwaszących wskazanych dla tego typu produktów. Przechowywanie ich w zbyt niskiej temperaturze umożliwia rozwój szkodliwych bakterii gnilnych.

Środkowa półka- produkty o krótkiej dacie ważności.

Środkowa półka to idealne miejsce na produkty, które szybko się psują. Dlatego w tym miejscu przechowuj żywność taką jak: twarożek, biały ser lub wędliny. Jest to również odpowiednie miejsce dla gotowych dań takich jak zupa czy mięso. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu potraw nie należy chować do lodówki, gdy są jeszcze ciepłe!

Dolna półka i szuflady- surowe mięso, ryby oraz warzywa i owoce

Na dole lodówki panuje najniższa temperatura. Jest to więc doskonałe miejsce dla produktów takich jak surowe mięsa i ryby. Pamiętaj jednak, że nie powinny być one przechowywane dłużej niż dwa dni. Z kolei dolne szuflady przeznaczone są dla warzyw i owoców, ponieważ panuje w nich największa wilgotność.

Półki na drzwiach lodówki - jajka, sosy, sok

Półki umieszczone na drzwiach lodówki sprawdzają się do przechowywania takiej żywności jak ketchup, chrzan czy wszelkiego rodzaju sosy. Znajdują się na nich również specjalne pojemniki na jajka, które jeśli są świeże, mogą być tam przechowywane nawet do 3 tygodni. Nie należy ich jednak myć, ponieważ skorupka jajek pokryta jest specjalną warstwą ochronną, która zabezpiecza je przed drobnoustrojami.

W utrzymaniu porządku i higieny w lodówce w kuchni pomoże nie tylko odpowiednia organizacja, ale też akcesoria do lodówki. Warto zwrócić uwagę na specjalistyczne środki do czyszczenia lodówki - gruntowne porządki raz na jakiś czas lub regularne przecieranie wnętrza lodówki to podstawa. Przydać się może również antypleśniowa mata do lodówki oraz oczyszczający filtr.

Opakowania

Oprócz miejsca, w jakim będziemy przechowywać naszą żywność, ważne jest również jej opakowanie. Najlepszym wyborem będą szklane pojemniki. Są one obojętne chemicznie, nie wchodzą w interakcje z żywnością, a także cechują się wysoką jakością. Pojemniki plastikowe uznawane są za szkodliwe dla zdrowia, dlatego też najlepiej wyeliminować je z naszej kuchni. Warto również pamiętać o tym, by po powrocie z zakupów, wyjąć żywność z plastikowych torebek i przełożyć ją do wspomnianych pojemników lub w przypadku owoców i warzyw- dolnych szuflad. Pomoże to na dłużej zachować ich świeżość i smak.

Przechowywanie produktów sypkich

W przypadku produktów sypkich najważniejsze jest, aby ograniczyć im dostęp do wilgoci. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się szklane pojemniki lub słoiki, do których możemy przesypać kaszę, ryż lub makaron. Ważne jest, by pojemniki te były szczelne, aby zabezpieczyć produkty przed molami spożywczymi i wietrzeniem. Dobrym miejscem do ich przechowywania będą zaciemnione szafki.

Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?

Lodówka, mimo iż pomaga utrzymać świeżość wielu produktów, nie jest odpowiednim miejscem dla każdej żywności. Dlatego też nie powinniśmy przechowywać w niej produktów takich jak chleb, miód, konserwy i oleje, produkty sypkie czy orzechy. Wbrew powszechnym przekonaniom istnieją również warzywa i owoce, które trzymane w lodówce tracą swój smak i aromat oraz szybciej się psują. Należą do nich m.in.: ziemniaki, ogórki zielone, pomidory, bakłażany, czosnek, cebula, banany, jabłka, cytrusy.

Zamrażanie

Doskonałym sposobem na przechowywanie żywności jest jej mrożenie. Należy jednak pamiętać, że takie produkty również mają określony termin przydatności. Okres ten wynosi od 3 do 12 miesięcy, jednak może się nieco różnić, w zależności od konkretnych produktów. Mrożonki najlepiej przechowywać w specjalnych pojemnikach przeznaczonych do zamrażarek bądź w woreczkach do mrożenia. Pamiętaj, że produktów nie należy zamrażać dwukrotnie!