Czeskie knedliki

Czeskie knedliczki.. po naszemu :)

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.17 z 6 głosów)

Składniki

  • 300 g bułki, mogą być kajzerki
  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • trochę masła do smażenia grzanek
  • na sos
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • pół cebuli
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • szczypta czubricy czerwonej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyzka oleju
  • 3/4 szkl bulionu

Przygotowanie

  1. Bułkę pokroić w kostkę, przyrumienić na maśle partiami, Również na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzanek.
  2. Następnie dodać mąkę mleko jajka natkę pietruszki, sól i wymieszać ciasto.
  3. Folię aluminiową posmarować lekko olejem i nałożyć 3 równe porcje na osobne kawałki.
  4. Zawinąć dokładnie w rulony zacisnąć brzegi i obwiązać nitką.
  5. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć knedliki i gotować ok 45 min.
  6. Przygotować sos.
  7. Do rondelka podlać łyżkę oleju wrzucić posiekaną drobno cebulę, pokrojone pomidory i paprykę, podsmażyć chwilkę i podlać bulionem dodać przyprawy i gotować ok 15 min. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem do smaku.
  8. Po wyjęciu położyć na ok 10 min by odparowały. Rozwinąć i kroić w plastry. Polewać sosem.
  9. Knedliki można podać z gulaszem.
jajka obiad mąka bułka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze