REKLAMA

Czeskie knedliki

Czeskie knedliczki.. po naszemu :)

dodany przez: luna19 luna19

bułki Pierogi

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 155 głosów)


Składniki:

  • 300 g bułki, mogą być kajzerki
  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • trochę masła do smażenia grzanek
  • na sos
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • pół cebuli
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • szczypta czubricy czerwonej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyzka oleju
  • 3/4 szkl bulionu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Bułkę pokroić w kostkę, przyrumienić na maśle partiami, Również na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzanek.
  • Następnie dodać mąkę mleko jajka natkę pietruszki, sól i wymieszać ciasto.
  • Folię aluminiową posmarować lekko olejem i nałożyć 3 równe porcje na osobne kawałki.
  • Zawinąć dokładnie w rulony zacisnąć brzegi i obwiązać nitką.
  • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć knedliki i gotować ok 45 min.
  • Przygotować sos.
  • Do rondelka podlać łyżkę oleju wrzucić posiekaną drobno cebulę, pokrojone pomidory i paprykę, podsmażyć chwilkę i podlać bulionem dodać przyprawy i gotować ok 15 min. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem do smaku.
  • Po wyjęciu położyć na ok 10 min by odparowały. Rozwinąć i kroić w plastry. Polewać sosem.
  • Knedliki można podać z gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy