Czerninka, czyli czarnina z kluskami

Czarny rosól z kaczki, z dodatkiem kaczej krwi :)

Dodany przez:

Czerninka, czyli czarnina z kluskami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

Składniki

  • dowolne czesci z kaczki np.: korpus, podroby, skrzydla, nogi itd.,
  • krew spuszczona z jednej kaczki,
  • 1,3 litra wody,
  • 2 lyzki octu,
  • sól, pieprz, vegeta, ziele ang, listek laurowy, pieprz ziarnisty, majeranek,
  • 1 czubata lyzka maki, do wymieszania z krwia,
  • duza cebula,
  • 3-5 marchewek,
  • 2-3 korzenie pietruszki,
  • kawalek bulwy selera,
  • kawalek pora (w calosci),
  • 5-6 zabkow czosnku.
  • makaron typu kogucik.

Przygotowanie

  1. Kaczke umyc, pocwiartowac i kilkakrotnie zmieniacac wode, odmaczac w duzym naczyniu, az woda bedzie w miare klarowna ( zazwyczaj zajmuje to dobrych kilka godzin, a wode trzeba zmienic z 6 razy). Wybrane czesci kaczki wrzucic do osolonej, gotujacej wody, poza zoladkiem, ktory wrzucamy z miesem, pozostale podroby pozostawic poniewaz wrzucimy je nieco pozniej. Dodac obrana, cala cebule. Dodac pozostale przyprawy, pomijajac majeranek, ktory dodamy na koniec. Po okolo godzinie gotowania, wrzucic wloszczyzne i podroby. Kaczka wymaga ok 1,5 - 2 godzinnego gotowania. Gotujemy na srednio-malym ogniu. Na 10 min przed zakonczeniem gotowania, wyjmujemy mieso i warzywa, tak aby w garnku pozostal tylko wywar, dodajemy majeranek i zabki czosnku. Krew mieszamy z octem i dodajemy make, ktora dobrze laczymy z krwia, tak, aby nie bylo grudek. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy krew, dokladnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze schlodzonym makaronem typu kogucik, krajanka, makaron babuni itp.. Czarnina mozna przechowywac w lodowce przez kilka dni, ale najlepiej zjesc ja w ciagu trzech dni.
mięso obiad zupa krew z kaczki czernina czarnina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze