Czekoladowy torcik z różaną nutą

Prosty torcik, podkręcony wodą różaną. Wspaniale nada się do popołudniowej kawy.

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 20 dag ciemnych czekoladowych ciastek przełożonych kremem
  • 8,5 dag migdałowych ciasteczek amaretti
  • szczypta soli
  • 7,5 dag cukru trzcinowego
  • 14 dag masła, roztopionego + do formy
  • kilka kostek lokum (tureckiego przysmaku)
  • Nadzienie:
  • 400 ml kremówki 36%
  • 20 dag gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 14 dag malin + do dekoracji
  • Krem różany:
  • 40 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody różanej

Przygotowanie

  1. Oba rodzaje ciastek kruszymy na miazgę. Pokruszone ciastka mieszamy z solą, cukrem trzcinowym i masłem. Tortownicę o śr. ok. 22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę ciasteczkową ugniatamy na dnie foremki i wkładamy na 30 min do lodówki.
  2. Nadzienie: kremówkę i obie czekolady podgrzewamy w kąpieli wodnej, stale mieszając, aż powstanie gładki krem. Na spód ciasta wykładamy maliny i wlewamy krem czekoladowy. Wkładamy do lodówki, aby stężał. Przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki, po 15 min wyjmujemy z formy i dekorujemy pozostałymi malinami i kostkami lokum. Podajemy z kremem różanym.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
czekolada Tort ciasto czekoladowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy