Czekoladowe ciasto z colą

Jedno z ulubionych ciast w moim domu. Z książki J. Martina „Desserts” (z lekkimi modyfikacjami).

Ciastaciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 142 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 375 g masla lub margaryny (dobrej, np.Kasi)
  • 375 g mąki (ok.2 szkl.+1 czubata łyżka)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g cukru (ok. 2 szkl.)
  • 4,5 łyżki kakao
  • szczypta sody
  • 300 ml coli
  • 110 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego
  • Polewa:
  • 1,5 tabliczki czekolady z nadzieniem karmelowym lub toffi
  • 3-5 łyżek śmietanki kremówki lub ew.jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę, kakao, cukier, proszek i sodę przesiać do sporej miski i wymieszać.
  • Masło roztopić, ostudzić. Do innej miski wbić jaja, lekko rostrzepać, dodać do nich mleko, wystudzone masło i colę (w miarę subtelnie).
  • Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać dokładnie, acz delikatnie (łyżką).
  • Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarą blachy (wymiary mojej: 24 cm x 32 cm). Piec w temp.180 st. ok. 45-55 minut. Wystudzić.
  • Przygotować polewę: czekoladę ze śmietanką rozpuścić w rondelku i gorącą wylć na ciasto. Poczekać do zastygnięcia (choć całkowicie nie zastyga, jest lekko lepka) i wcinać aż się uszy będą trząść.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy