Curry z Krewetkami

Curry z Krewetkami

Curry

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 198 głosów)

Składniki:

  • 10 dag szalotek
  • 2 dag świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag czerwonej papryki
  • 25 dag cukinii
  • 20 ładnych, dużych krewetek
  • 9 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżka łagodnego curry
  • 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • listek limonki kaffirskiej
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pęczek bazylii (tajskiej lub zwykłej)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na curry - Curry z Krewetkami
  • Szalotki kroimy w talarki, obrany imbir i czosnek siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski. Z cukinii usuwamy pestki, resztę tniemy w półplasterki. Oczyszczone krewetki dokładnie płuczemy. Warzywa i krewetki smażymy porcjami na bardzo mocno rozgrzanym oleju, oprószamy solą i pieprzem, przekładamy do garnka.
  • Na tłuszcz ze smażenia wsypujemy curry i pastę curry, chwilę smażymy. Wlewamy bulion, wkładamy liść limonki. Gotujemy 2 min, zagęszczamy mąką ziemniaczana.
  • Zalewamy warzywa z krewetkami, trzymamy na ogniu jeszcze 3 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy