Cukinia faszerowana ryżem z krewetkami

Ocena:

4.4 (186)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przepis na cukinię - Cukinia faszerowana ryżem z krewetkami

Składniki:

  • 2 cukinie (po ok. 35 dag)
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 dag ryżu (torebka)
  • szklanka krewetek koktajlowych
  • 100 ml kremówki
  • DODATKI:
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • listki estragonu lub szałwii (2 łyżki)

Cukinia faszerowana ryżem z krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na cukinię faszerowaną ryżem z krewetkami
  • Cukinie  przekroić  wzdłuż  na  pół,  posmarować łyżką oliwy. Piec na blasze 10 min w 190˚C. Wydrążyć  część  miąższu,  odłożyć.
  • Ugotować  ryż w osolonej wodzie. Na łyżce oliwy podsmażyć czosnek i krewetki (1 min), mieszając. Dodać odłożony miąższ z cukinii, wymieszać, wlać śmietankę. Smażyć jeszcze 1 min, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać  osączony  ryż,  wymieszać,  doprawiając łyżką  posiekanej  zieleniny,  odstawić.  Farszem wypełnić wydrążone cukinie, ułożyć w natłuszczonej resztą oliwy formie. Zapiekać przez 10 min w 190˚C. Posypać resztą zieleniny.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne