Roladki z Brokułem i Fetą

Czy roladki zawsze muszą być ze szpinakiem ? Otóż nie . Spróbujcie z brokułem a nie pożałujecie :-)

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 9 głosów)

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 1 plaster Ser feta ok.2cm grubości
  • 1 duża łyżka śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • Olej do smażenia 1/2 szklanki
  • sól,pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Piersi myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy na cieniutko przez folię żeby nie podziurawić. Posypujemy solą,pieprzem,czosnkiem i przyprawą do kurczaka i do lodówki. Brokuła rozrywamy na różyczki i gotujemy go w osolonej wodzie ok.10 minutek. Przecedzamy na durszlak żeby sie odsączył.Czosnek obieramy i drobno siekamy. Teraz tak:
  2. Odsączonego brokuła i czosnek wkładamy do garnka i traktujemy go tłuczkiem do ziemniaków. Po czym przekładamy do małego rondelka,dodajemy pokruszony plaster fety,łyżkę śmietany i wstawiamy na malutki gaz i dusimy do momentu aż sie nam ser roztopi (ciągle mieszając) Odstawiamy do wystygnięcia. Z lodówki wyjmujemy nasze płaty mięska wykładamy na każdy porcję masy brokułowej porządnie zawijamy (mozna sobie pomóc wykałaczką-ja nie potrzebowałam) obsypujemy papryką w proszku żeby potem miały ładny kolorek,i wkładamy do lodówki na pół godziny żeby nam się ładnie zastygły tzn. uleżały. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolorek (Uwaga! malutkim gazie zeby w środku doszły do siebie ) i gotowe . . .
  3. Podajemy z czym kto lubi,ja podałam z frytkami i sałatka z pomidorków koktajlowych :-)
  4. SMACZNEGO . . . . .
mięso brokuł ser feta pierśz kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze