Frykadelki po grecku nadziewane fetą

Frykadelki, czyli mięsne kulki w sosie, doskonale będą smakować nadziewane kawałkami fety. Danie słodkie za sprawą pomidorów i słone za sprawą fety idealnie się równoważy!

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 159 głosów)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 700 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • 150 g oryginalnej, twardej fety greckiej
  • sól, pieprz
  • sos: 6 łyżek oliwy
  • marchewka, starta
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 kg i 20 dag pomidorów, bez skóryi pestek, albo 3 puszki (po 400 g) pelati
  • łyżka płynnego miodu
  • płaska łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obrane cebule siekamy jak najdrobniej. Z pieczywa odkrawamy skórki, środki zalewamy winem. W misce łączymy oba rodzaje mięsa, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb z winem. Dodajemy oregano, wkręcamy solidną porcję pieprzu, solimy. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Fetę kroimy w małe kostki. Nakładamy na rękę niedużą porcję mięsa (wielkości orzecha włoskiego), pośrodku robimy mały dołek, wkładamy w niego kostkę sera, zalepiamy ze wszystkich stron i formujemy kulkę.
  • Gotowe frykadelki zamykamy hermetycznie, chowamy do lodówki na 30 min.
  • Robimy sos: w garnuszku z grubym dnem rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy drugą połowę posiekanej wcześniej do frykadelek cebuli, startą marchewkę, szczyptę soli i posiekany czosnek, smażymy razem 3 min. Dodajemy pomidory, miód, dusimy na małym ogniu bez przykrycia ok. 25 min. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką od dna, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z pomarańczy.
  • Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, obsmażamy nasze frykadelki na złoto ze wszystkich stron. Odsączone z tłuszczu przekładamy do sosu, dusimy na małym ogniu ok. 15 min. Serwujemy na gorąco, do wyboru: z kaszą bulgur, ciepłym ryżem (z masłem i siekaną miętą) lub makaronem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

>>> Do sosu świetnie pasuje garść malutkich kaparów, 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, można dorzucić 2 łyżki posiekanych oliwek.

>>> Frykadelki można zrobić „po włosku„ : z suszoną bazylią i kostką mozzarelli w środku. Do szczęścia wystarczy dobry makaron spaghetti, porcja klopsów na nim i starty na wierzch parmezan. Od takiego dania zaczął się romans w „Zakochanym kundlu” Disneya...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy