Ciasto z masą cytrynową

pyszne i delikatne ciasto z masą cytrynową

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ciasto: 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • masa cytrynowa:1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • sok z jednej cytryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać, dosypać obie mąki. Na niezbyt dużą blaszkę wylać ciasto. Piec ok. 15 min. w temp. 180 st.
  2. Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Potem dodać sok z cytryny. W garnuszku wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając, wlać je do gotującej się masy. Ugotować jak budyń. Ostudzić.
  3. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą ( najlepiej przekrawa się ciasto upieczone dzień wcześniej). Wierzch ciasta polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
  4. Lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru, sok z połowy cytryny.
jajka deser mąka cytryna mąka ziemniaczana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze