Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis

Więcej na www.ilovebake.pl

przekładaniecbiszkoptciasto czekoladoweDeserybudynie

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.41 z 155 głosów)

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 8 jajka
  • 8 łyżki cukru
  • 8 łyżki mąki
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżki kakao
  • 8 łyżki ciepłej wody
  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 670 ml mleka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 70 g białej czekolady
  • 170 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 140 ml gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 100 g margaryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę ( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp. 180 C przez ok. 25 min. Studzimy.
  • Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie całkowicie zimny.
  • Margarynę o temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną masę budyniową.
  • Wszystkie składniki polewamy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy.
  • Na dno tortownicy wkładamy krążek biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy