Ciasto czekoladowe z colą
proste, szybkie i smaczne:)
Dodany przez:
Majka211
Ciasto czekoladowe z colą
Ciasta czekoladowe
- Czas przygotowania:
- Porcje:
- 12 porcji
Ocena:
(średnia 3.76 z 21 głosów)
- Danie dla dzieci
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru kryształu
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
- 200 ml coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- Polewa:
- 1 czekolada z nadzieniem toffi
- 2-3 łyżki śmietanki 30 proc. lub jogurtu naturalnego - ja dodałam śmietanę 18 proc
Przygotowanie
- W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz colę, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
- Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowana masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 40 - 50 min.
- Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do ostygnięcia.
Komentarze