Ciasto czekoladowe z colą

proste, szybkie i smaczne:)

Ciastaciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 165 głosów)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru kryształu
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 200 ml coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • Polewa:
  • 1 czekolada z nadzieniem toffi
  • 2-3 łyżki śmietanki 30 proc. lub jogurtu naturalnego - ja dodałam śmietanę 18 proc

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz colę, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
  • Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowana masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 40 - 50 min.
  • Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do ostygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy