Ciasteczka z marcepanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i nadal ucierać. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i łączymy ciasto najpierw drewnianę łyżką, potem zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na pół. Z jednej połówki rozwałkować go na grubość ok. 5 mm, chociaż ja zalecam nawet cieńsze. Wykrawać ciasteczka dowolną foremką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wykrojone ciasteczka nakładać marcepan. Wałkujemy drugą część ciasta, tą samą foremką wykrawamy ciasteczka i przykrywamy marcepan. Lekko sklejając boki ciasteczek. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w ok. 180 st przez 10-12 min. Rozpuszczamy białą czekoladę i za pomocą rękawa cukierniczego czekoladą ozdabiamy wierzch każdego ciasteczka. Ja czekoladę rozpuściłam w niewielkiej ilości śmietany kremówki, łatwiej mi się dekorowało.