Ciasteczka z marcepanem

Ocena:

4.52 (174)

  • 30 min.
Zupełnie inne ciasteczka. Przepis z internetu.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 jajko
  • 300 g (2 1/2 szklanki) mąki
  • 60 ml (4 łyżki) kakao
  • 200 g białego marcepanu
  • 115 g białej czekolady, w kawałkach

Ciasteczka z marcepanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i nadal ucierać. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i łączymy ciasto najpierw drewnianę łyżką, potem zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na pół. Z jednej połówki rozwałkować go na grubość ok. 5 mm, chociaż ja zalecam nawet cieńsze. Wykrawać ciasteczka dowolną foremką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wykrojone ciasteczka nakładać marcepan. Wałkujemy drugą część ciasta, tą samą foremką wykrawamy ciasteczka i przykrywamy marcepan. Lekko sklejając boki ciasteczek. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w ok. 180 st przez 10-12 min. Rozpuszczamy białą czekoladę i za pomocą rękawa cukierniczego czekoladą ozdabiamy wierzch każdego ciasteczka. Ja czekoladę rozpuściłam w niewielkiej ilości śmietany kremówki, łatwiej mi się dekorowało.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne