Chutney - pomidorowy dodatek do mięs, wędlin i makaronu

Ocena:

4.52 (177)

  • 30 min.

Chutney to pikantny pomidorowy sos do mięs, wędlin i pieczywa czosnkowego.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki chili
  • świeże kłacze imbiru (ok 4-5cm)
  • 10 dag brązowego cukru
  • 2 łyz oleju
  • 5 goździków
  • po łyżeczce nasion grczycy i kolendry
  • 150 ml octu winnego (6%)
  • sól

Chutney - pomidorowy dodatek do mięs, wędlin i makaronu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1) sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wycinając twarde części. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, usunąć nasiona, drobdno posiekać miąższ.
  • 2) Pomidory, cebule i czosnek zagotować z octem. Dodać chili, obrane starte kłącze imbiru, goździki,cukier. Doprawić szczyptą sli. Gotować 20 minut na małym ogniu często mieszając.
  • 3) Na patelni rozgrzać olej, wsypać nasiona gorczycy i kolendry, nastepnie smażyć dwie minuty. Gdy zaczna strzelać dodać do pomidorów.
  • 4) Goracy sos przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć, pasteryzować 10 - 15 minut

Porady

Zobacz też: Chutney jabłkowy z czarną porzeczką i dymką

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne