Chutney - pomidorowy dodatek do mięs, wędlin i makaronu
Ocena:
4.52
(177)
30 min.
Chutney to pikantny pomidorowy sos do mięs, wędlin i pieczywa czosnkowego.
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 ostre papryczki chili
świeże kłacze imbiru (ok 4-5cm)
10 dag brązowego cukru
2 łyz oleju
5 goździków
po łyżeczce nasion grczycy i kolendry
150 ml octu winnego (6%)
sól
Chutney - pomidorowy dodatek do mięs, wędlin i makaronu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1) sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wycinając twarde części. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, usunąć nasiona, drobdno posiekać miąższ.
2) Pomidory, cebule i czosnek zagotować z octem. Dodać chili, obrane starte kłącze imbiru, goździki,cukier. Doprawić szczyptą sli. Gotować 20 minut na małym ogniu często mieszając.
3) Na patelni rozgrzać olej, wsypać nasiona gorczycy i kolendry, nastepnie smażyć dwie minuty. Gdy zaczna strzelać dodać do pomidorów.
4) Goracy sos przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć, pasteryzować 10 - 15 minut