chutney_gruszkowy_z_cebula

Chutney gruszkowy z cebulą

Ocena:

4.55 (194)

  • 60 min.

Doskonały sos do kanapek z wędlinami, pieczenią czy pasztetami, do mięs pieczonych i smażonych.

Składniki:

  • gruszki - 1,5 kg
  • cebula - 50 dag
  • cukier żelujący 2:1 - 50 dag
  • śliwki suszone bez pestek - 25 dag
  • czosnek - 4 ząbki
  • dressing biały - 1 szkl
  • i ewentualnie woda - 125 ml
  • sok z cytryny - 200 ml
  • mielona kolendra - 2 łyżki
  • czarny świeżo mielony pieprz - 2 łyżki
  • sól - 2 łyżki
  • pieprz Cayenne - 1 łyżka
  • mielony imbir - 1 łyżka

Chutney gruszkowy z cebulą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę.
  • Tak samo kroimy śliwki,.
  • Obieramy cebulę i czosnek, i siekamy.
  • Przygotowane składniki wrzucamy do rondla.
  • Dodajemy ocet, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
  • Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając, aby sos się nie przypalił. Pod koniec gotowania wsypujemy cukier, gotujemy jeszcze 5 minut na dużym ogniu.
  • Gorący sos wkładamy do wyparzonych, gorących słoików i mocno zakręcamy zakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem.
  • Studzimy pod kocem.

Porady

Zobacz też: Chutney jabłkowy z czarną porzeczką i dymką

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne